Citat af Klaus Rifbjerg: "Kultur er ikke en sutteklud eller et gibsbind til afstivning af daskede lemmer. Kultur er benzin og ild i røven, en evne til ikke at kunne sidde stille, men hele tiden flytte sig, at finde takten ikke i det taktfaste, men i den store ubestemmelige rytmik, der er vores fælles vilkår." Grafisk illustration: Maria Busch

“Kultur er ikke en sutteklud eller et gibsbind til afstivning af daskede lemmer. Kultur er benzin og ild i røven, en evne til ikke at kunne sidde stille, men hele tiden flytte sig, at finde takten ikke i det taktfaste, men i den store ubestemmelige rytmik, der er vores fælles vilkår.”

Klaus Rifbjerg (1931-2015) var en særdeles produktiv og anerkendt dansk forfatter, journalist og samfundsprovokatør, der har vundet et stort antal priser og udmærkelser, bl.a.: Aarestrup-medaljen (1964); Det Danske Akademis Store Pris (1966) De Gyldne Laurbær (1967); Søren Gyldendal-prisen (1969);  Nordisk Råds litteraturpris (1970); Blicher-prisen (1985) Herman Bangs Mindelegat (1997); Johs. V. Jensen-prisen (1998); Det svenske akademis nordiske pris (1999); Modersmål-Prisen (2001); Publicistprisen (2001) og Rungstedlund-prisen (2009). Flere af hans bøger er oversat til andre europæiske sprog.

Især hans særegne fornemmelse for sproget –  hans sproglige sanselighed og sensualitet, hans mestring af et stort antal udtryksformer og hans rolle som samfundsrevser var beskrivelser der gik igen i de talrige nekrologer, der blev bragt efter hans død i 2015.

Klaus Rifbjerg citat om Hr. og Fru. Danmark