Citat af Klaus Rifbjerg. Originaltegning: pixabay.com. Fotoillustration: Maria Busch
Citat af Klaus Rifbjerg om hr. og fru Danmark: "Dagens frokostavis, en lille sygelig pirring af en ellers fastfrossen underbevidsthed, en lille dumhed her, en lille ondskabsfuld der og et stort, udbredt, nedfedtet kæleri for den latente stupiditet." Originaltegning: pixabay.com. Citatillustration: Maria Busch“Dagens frokostavis, en lille sygelig pirring af en ellers fastfrossen underbevidsthed, en lille dumhed her, en lille ondskabsfuld der og et stort, udbredt, nedfedtet kæleri for den latente stupiditet.”

Klaus Rifbjerg (1931-2015) var en særdeles produktiv og anerkendt dansk forfatter, journalist og samfundsprovokatør, der har vundet et stort antal priser og udmærkelser, bl.a.: Aarestrup-medaljen (1964); Det Danske Akademis Store Pris (1966) De Gyldne Laurbær (1967); Søren Gyldendal-prisen (1969);  Nordisk Råds litteraturpris (1970); Blicher-prisen (1985) Herman Bangs Mindelegat (1997); Johs. V. Jensen-prisen (1998); Det svenske akademis nordiske pris (1999); Modersmål-Prisen (2001); Publicistprisen (2001) og Rungstedlund-prisen (2009). Flere af hans bøger er oversat til andre europæiske sprog.

Især hans særegne fornemmelse for sproget –  hans sproglige sanselighed og sensualitet, hans mestring af et stort antal udtryksformer og hans rolle som samfundsrevser var beskrivelser der gik igen i de talrige nekrologer, der blev bragt efter hans død i 2015.

Dagens citat er en bidende kritik af hr. og fru Danmark, der rammer lige på kornet.

Klaus Rifbjerg citat om kultur