“Totalitarianism in power invariably replaces all first-rate talents, regardless of their sympathies, with those crackpots and fools whose lack of intelligence and creativity is still the best guarantee of their loyalty.”
Hannah (egl. Johanna) Arendt (1906-1975) var en tysk-amerikanske filosof og politolog, der især beskæftigede sig med oprindelsen af de totalitære systemer nazismen og kommunismen.
Arendt anses for at være en af de væsentligste politiske filosoffer i den 20. århundrede.
Totalitarismen
Hun analyserede bl.a. totalitarismen i den moderne stat. Selv om udgangspunktet var kommunismen og nazismen, er Arendts teori desværre meget aktuel i dag, når man skal forstå og identificere de strukturer i den moderne stat, der muliggør systematisk forfølgelse af bestemte befolkningsgrupper.
Ondskabens banalitet
I forbindelse med sit arbejde om den nazistiske krigsforbryder Adolf Eichmann (Eichmann in Jerusalem – On the Banality of Evil) udarbejdede Arendt en tese om ‘ondskabens banalitet’. Eichmann udførte ikke nødvendigvis sine grusomheder, fordi han var ond, men fordi systemets indre rationalitet muliggjorde det. Han søgte blot at udføre sit arbejde som statsansat. Hans forbrydelse var således ikke ondskab, men ligegyldighed og ansvarsfralæggelse. Hans synd var manglende moralsk stillingtagen og samvittighed.
Det er altså i Arendts optik ikke en undskyldning, at man blot handlede efter ordrer. Som Lasse Lavrsen skriver: “Men det fjerner ikke ansvaret fra mennesket. Tværtimod påhviler der mennesket et enormt ansvar og en moralsk pligt til konstant at tænke over den situation og det system, man befinder sig i. Derfor er der også en eksistentialistisk undertone i Hannah Arendts teorier, fordi hun påpeger, at man har friheden til at sige nej. Det er et menneske, der ikke vil vedkende sig sin menneskelige frihed til at tænke selv og derigennem ikke vedkende sig sit moralske ansvar.” (Funktionærens ondskab, Dagbladet Information, Moderne Tider, 18. oktober 2008).
Forslag til artikler:
Thomas Brudholm: Arendts svære ondskab | Politiken | 24. august 2002
Silas Ebert: Kontormus og massemorder – Hannah Arendt EICHMANN I JERUSALEM – EN RAPPORT OM ONDSKABENS BANALITET | Litteratur Nu | 29. oktober 2008
Anders Raahauge: Hannah Arendt: En moderne tænker mellem Augustin og Heidegger| Kristeligt Dagblad | 24. januar 2013
Slagmark – Tidsskrift for Idéhistorie | Nr. 37 (2003): Hannah Arendt
Arendt citat om alternative facts